Baharatlar

30 haber bulundu


Karabiber

Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfağının her yerinde sıça kullanılmaktadır. Baskın tadı, hoş aroması ve acı tadı ile mutfakları...

Zencefil

Genellikle Asya mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan zencefil birçok ülke mutfağında da kullanılır keskin bir tada sahiptir. Et, deniz Ã...

Çörek Otu

Çörek otu, tüm mutfaklarda kullanılan ve halk arasında siyah susam olarak adlandırılan küçük siyah tohum ÅŸeklinde bir baharattır. Mid...

Kimyon

Et yemeklerinde ve çorbalarda sıklıkla kullanılan bu baharatın içeriÄŸinde demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra iÃ...

Zerdeçal

Zerdeçal, parlak sarı rengi ile tanınır ve özellikle Hint ve orta doğu mutfağında çok kullanılan bir baharattır. Hint safranı olarak da bi...

Tarçın

Tarçın, tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılan popüler bir baharattır. Yaprak dökmeyen aromatik kokulu bir ağaç cinsidir. Kabuk şeklinde ve to...

Karanfil

Karanfil, birçok dünya mutfağında kullanılmaktadır. Özellikle Asya, Orta Doğu ve Hint mutfağında sıklıkla görülür. Keskin bir tat ve ko...

Sumak

Ekşi ve hafif tatlımsı bir aromaya sahip olan sumak, salatalara ve et yemeklerinde kullanılan lezzetli ve aromatik bir baharattır. Ayrıca antiok...

Safran

Dünyanın en pahalı ve en değerli baharatlarından biri olan safran, yemeklere hoş bir renk ve aroma katmak için kullanılmaktadır. Safran, orta...

Nane

Ferahlatıcı bir tat ve aroma sağlayan nane, özellikle içeceklerde, salatalarda ve tatlılarda tercih edilir. Yaş ve kuru şekilde kullanılmakta...

Kiraz Sapı

Kiraz sapı, A, C ve E gibi vitaminleri içerir, iyi bir antioksidan kaynağıdır. Güçlü bir idrar söktürücüdür, böbrek sağlığını des...

Lavanta

Akdeniz kökenli bir bitki türüdür. Aroması, kokusu ve rahatlatıcı özellikleri ile bilinen bir bitkidir. Stresi azaltma, uykusuzluğu giderme v...

Biberiye

Biberiye, zengin bir antioksidan kaynağı olarak bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, kas ağrılarını hafifleten bir özelliğe...

Zahter

Zahter görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik" olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Ana...

Yeşil Çay

Anavatanı Çin ve Japonya’dır. Ülkemizdeki ise ağırlıklı olarak Rize ve kısmen de Trabzon da üretilmektedir. Yeşil çay, yaprakların topl...

Ceviz KabuÄŸu

Ceviz kabuğu bitkisinden; ceviz kabuğu çayı, ceviz kabuğu yağı, ceviz kabuğu macunu, ceviz kabuğu sabunu, ceviz kabuğu şampuanı yapılmakt...

Defne Yaprağı

Defne yaprağı, yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan aromatik bir yapraktır. Kurutulmuş veya taze olarak bütün olarak kullanılabilir; bu ...

FesleÄŸen

Yemeklerde lezzet arttırıcı bir aroma olarak kullanılır. Genellikle yiyeceklere aromasının daha baskın ve etkili olması için son anda katıl...

Ihlamur Çiçeği

Sarımsı renkte ve karakteristik kokuya sahip bir çiçektir. Ihlamur çiçeği bitkisinden; ıhlamur çiçeği çayı, ıhlamur çiçeği yağı, ı...

Isırgan Otu

Üzerinde yakıcı tüyleri bulunan bir bitkidir. Isırgan otu bitkisinden; ısırgan çayı, ısırgan yağı, ısırgan yemeÄŸi, ısırgan ÅŸampuanÄ...

KuÅŸburnu

Parlak kırmızı renkte, minik yuvarlak görünümlüdür. Bu meyvelerin tadı mayhoş ve ekşimsidir. Hemen her türlü kek, tatlı ve pastalarda ze...

Sarı Kantaron

Sarı kantaron; kılıç otu, mayasıl otu ve koyunkıran adlarıyla da bilinmektedir. Çiçekli bir bitki tipi türüdür. Çiçeklenme döneminde bi...

Mercan Köşk

Mercanköşk, kısmen soğuğa karşı hassas, tatlı çam ya da narenciye gibi kokan bir ot veya küçük çalı türüdür. Mercanköşkün anavatan...

Melisa

Melisa, nane familyasındaki bir bitki türüdür. Hafif ekşimsi bir tada sahiptir. Yaprakları ince dokulu olan otsu bir bitkidir. Melisa bitkisinde...

Papatya

Papatya bitkisinden; papatya çayı, papatya yağı, papatya sabunu ve papatya kolonyası elde edilebilmektedir. Farmakoloji alanında da kullanılmak...

Öksürük Otu

Öksürüğü önlediğinden halk arasında bu ismi almıştır. Çiçeklerini yapraklarından önce açan nadir bitkilerden biridir. Ülkemizde Marma...

Rezene

Ülkemizde hemen hemen her bölgede doğal olarak yetişir. Rezenenin yaprakları saplı ve tüysüzdür. Daha çok kayalık ve kurak yerlerde yetişm...

Adaçayı

Ülkemizde hemen hemen her bölgede doğal koşullarda yaygın olarak yetişir. Griye çalan yeşil renkte yapraklarının aromalı kokusuyla ünlü; ...

Kekik

Kekik ortalama olarak 20 cm ulaşabilen ve 6 yıla kadar ömrü olan bir bitkidir. Yemeklere aroma ve tat katmada kullanılmaktadır. Yaş ve kuru ola...