Sarı Kantaron [ 04 Kasım 2025 ]


Sarı Kantaron

Sarı kantaron; kılıç otu, mayasıl otu ve koyunkıran adlarıyla da bilinmektedir. Çiçekli bir bitki tipi türüdür. Çiçeklenme döneminde bitkinin çiçek ve tohumları toplanıp kurutulduktan sonra kullanılmaktadır. Keskin acı tadıyla bilinmektedir. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir. Kantaron bitkisinden; kantaron çayı, kantaron yağı, kantaron şurubu ve kremi üretilebilmektedir. Kantaron yağı; yara iyileştirici ve ağrı kesici etkiye sahiptir, akciğer, mide, bağırsak, böbrek ve idrar yollarının kronik hastalıklarında kullanılmakta olup, soğuk algınlığına, şeker hastalığına, ülsere, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, karaciğere, sarılığa ve safra kanalı sorunlarına karşı da etkili olduğu bilinmektedir.