Yunan Mutfağı [ 14 Eylül 2025 ]


Yunan Mutfağı


Moussaka 

  • Malzemeler:
    • Patlıcan, kıyma, soğan, domates sosu
    • Beşamel sos (tereyağı, un, süt, muskat)
    • Zeytinyağı, tuz, karabiber, tarçın (isteğe bağlı)
  • Tarif:

1.                  Patlıcanları ince dilimleyip kızartın veya fırınlayın.

2.                  Kıymayı soğan ve domatesle kavurun, baharatları ekleyin.

3.                  Fırın kabına patlıcan, kıymalı harç ve beşamel sosu kat kat dizin.

4.                  Üzerine rendelenmiş peynir serpip 180°C fırında kızarana kadar pişirin.

 


 Souvlaki 

  • Malzemeler:
    • Kuşbaşı tavuk,  dana eti
    • Zeytinyağı, limon, kekik, sarımsak
    • Tahta şişler
  • Tarif:

1.                  Eti marine edin (zeytinyağı, limon suyu, kekik, sarımsak).

2.                  Şişe dizin, ızgara veya tavada pişirin.

3.                  Pita ekmeği, tzatziki ve salata ile servis edin.

 


 Tzatziki 

  • Malzemeler:
    • Süzme yoğurt
    • Salatalık (rendelenmiş ve suyu sıkılmış)
    • Sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, dereotu, tuz
  • Tarif:

1.                  Tüm malzemeleri karıştırın.

2.                  Soğuk olarak meze veya et yemeklerinin yanında servis edin.

 


Dolmades 

  • Malzemeler:
    • Asma yaprağı
    • Pirinç, soğan, nane, dereotu
    • Limon, zeytinyağı
  • Tarif:

1.                  Pirinçli iç harcı hazırlayın.

2.                  Yapraklara sarın, tencereye dizin.

3.                  Limon dilimleri ve zeytinyağı ile pişirin. Soğuk servis edin.

 


Spanakopita 

  • Malzemeler:
    • Yufka veya filo hamuru
    • Ispanak, beyaz peynir (feta), soğan
    • Yumurta, zeytinyağı, dereotu
  • Tarif:

1.                  Ispanaklı harcı hazırlayın.

2.                  Filo katlarını yağlayarak dizin, araya iç harcı koyun.

3.                  Üst katı da kapatıp fırında kızarana kadar pişirin.

 


Greek Salad 

  • Malzemeler:
    • Domates, salatalık, kırmızı soğan, yeşil biber
    • Kalamata zeytini, feta peyniri
    • Zeytinyağı, kekik, limon suyu
  • Tarif:

1.                  Tüm sebzeleri doğrayın.

2.                  Üzerine büyük parça feta peyniri koyun.

3.                  Zeytinyağı ve kekik gezdirip servis edin.


 

Pastitsio 

  • Malzemeler:
    • Makarna (genelde penne), kıyma, soğan, domates sos
    • Beşamel sos, tarçın, muskat, parmesan
  • Tarif:

1.                  Kıymalı sosu hazırlayın.

2.                  Makarnayı haşlayın, fırın kabına makarna, kıyma, beşamel şeklinde kat kat dizin.

3.                  Fırında üstü kızarana kadar pişirin.

 


Kleftiko 

  • Malzemeler:
    • Kuzu eti
    • Patates, sarımsak, limon, kekik, biberiye
    • Zeytinyağı, tuz, karabiber
  • Tarif:

1.                  Malzemeleri fırın torbasına veya yağlı kağıda sararak hazırlayın.

2.                  Düşük ısıda uzun sürede (yaklaşık 2-3 saat) pişirin.

3.                  Lokum gibi yumuşak olur.



 Loukoumades 

  • Malzemeler:
    • Un, maya, su, tuz
    • Bal, tarçın, kızartma yağı
  • Tarif:

1.                  Hamuru hazırlayıp mayalandırın.

2.                  Kaşıkla top şeklinde alıp kızartın.

3.                  Bal şurubuna batırıp tarçın serpin.