İspanya Mutfağı [ 14 Eylül 2025 ]


İspanya Mutfağı


Paella

İspanya’nın en meşhur yemeği, özellikle Valencia bölgesine ait.

  • Malzemeler:
    • Paella pirinci (ya da baldo), zeytinyağı
    • Tavuk, deniz ürünleri (karides, midye), bezelye
    • Domates, biber, safran, sarımsak, tavuk suyu
  • Tarif:

1.                  Geniş tavada soğan, sarımsak ve biberi zeytinyağında kavur.

2.                  Tavukları ekle ve mühürle.

3.                  Domates ve baharatları ekle, ardından pirinci dök.

4.                  Sıcak tavuk suyunu ve safranı ekle.

5.                  En üste deniz ürünlerini diz.

6.                  Kapağını kapatmadan, suyunu çekene kadar pişir.

7.                  Altı hafifçe tutarsa “socarrat” adı verilen o çıtır tabaka oluşur – paella'nın en lezzetli kısmı!

 


Tortilla Española

  • Malzemeler:
    • Patates, yumurta, soğan
    • Zeytinyağı, tuz
  • Tarif:

1.                  Patatesleri ve soğanları ince dilimle, zeytinyağında yavaşça pişir.

2.                  Yumurtaları çırp, içine patates ve soğanı ekle.

3.                  Karışımı tavaya dök, iki tarafını da yavaşça pişirerek kalın bir omlet haline getir.

4.                  Dilimleyerek sıcak ya da soğuk servis et.

 


Gazpacho

  • Malzemeler:
    • Domates, salatalık, kırmızı biber
    • Soğan, sarımsak, zeytinyağı, sirke, ekmek içi
    • Tuz, karabiber
  • Tarif:

1.                  Tüm malzemeleri doğrayıp blenderdan geçir.

2.                  Soğutulmuş şekilde, zeytinyağı gezdirerek servis et.

3.                  Üzerine minik doğranmış sebzelerle süs yapabilirsin.

 


Patatas Bravas

  • Malzemeler:
    • Patates, zeytinyağı
    • Domates sosu (sarımsak, biber, domates püresi)
    • Aioli (sarımsaklı mayonez)
  • Tarif:

1.                  Patatesleri küp kesip fırınla ya da kızart.

2.                  Üzerine brava sosu ve aioli dökerek tapas olarak servis et.

 


Croquetas

  • Malzemeler:
    • Beşamel sos (tereyağı, un, süt), jambon (ya da tavuk, peynir)
    • Yumurta, galeta unu, yağ
  • Tarif:

1.                  Beşamel sosa doğranmış jambon veya tavuk ekle.

2.                  Soğutup kıvam alan karışımdan top veya silindir şekli ver.

3.                  Yumurtaya ve galeta ununa bulayıp kızart.

4.                  Sıcak servis et.

 


Pan con Tomate

  • Malzemeler:
    • Rustik ekmek dilimleri
    • Domates, sarımsak, zeytinyağı, tuz
  • Tarif:

1.                  Ekmekleri kızart, üzerine sarımsak sür.

2.                  Domatesi rendele, ekmeğin üstüne sür.

3.                  Zeytinyağı ve tuzla tatlandır.

4.                  Kahvaltı, tapas ya da başlangıç olarak servis edilir.

 


Churros con Chocolate

  • Malzemeler:
    • Su, un, tuz, tereyağı
    • Kızartmak için yağ
    • Üzeri için tarçın ve şeker
    • Yanında: yoğun kıvamlı sıcak çikolata
  • Tarif:

1.                  Hamuru hazırlayıp sıkma torbasıyla yıldız uçtan kızgın yağa sık.

2.                  Altın rengi olunca çıkar, şeker-tarçın karışımına bulayın.

3.                  Eritilmiş koyu çikolataya batırarak tüketin.

 


Fabada Asturiana

  • Malzemeler:
    • Beyaz fasulye, chorizo (İspanyol sucuk), sucuk veya sosis
    • Sarımsak, soğan, zeytinyağı, paprika (tatlı kırmızı biber)
  • Tarif:

1.                  Fasulyeyi haşla.

2.                  Etleri doğra, sarımsak ve soğanla kavur.

3.                  Fasulye ile birleştir, baharatlarla tatlandır, uzun süre kısık ateşte pişir.



 Pisto

  • Malzemeler:
    • Kabak, biber, soğan, domates, patlıcan
    • Zeytinyağı, sarımsak, tuz
  • Tarif:

1.                  Tüm sebzeleri doğrayıp sırayla kavur.

2.                  Domatesi en son ekleyip pişir.

3.                  İsteğe göre üzerine kızarmış yumurta koyarak servis et.