Sushı [ 20 Ekim 2024 ]


Sushı

Sushi Hazırlamanın Altın Kuralları

Pirinç sirkesini sıcakken ekle, yoksa yapışmazlık azalır.

Nori’yi fazla nemlendirme.

Bıçağını her kesim sonrası nemli bezle sil.

Sushi’yi 24 saatten fazla saklama.

Yanında yeşil çay (matcha) ve zencefil turşusu (gari) mutlaka bulunsun.

 

California Roll (Avokadolu Yengeç Surimi Sushi)

Köken: 1960’larda Los Angeles’ta Japon şef Hidekazu Tojo tarafından “Batılı damaklara uygun” hale getirilmiştir.

Malzemeler (2 porsiyon için)

2 su bardağı sushi pirinci

3 yemek kaşığı pirinç sirkesi

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 nori yaprağı

½ avokado (olgun)

½ salatalık (ince jülyen)

3 adet yengeç surimi

1 yemek kaşığı kavrulmuş susam

Soğuk su (elleri nemlendirmek için)

Hazırlık

Pirinç hazırlığı: Pirinci yıka, suyunu süz, 1.2 kat suyla pişir. Sıcakken sirke, şeker ve tuzu ekle, karıştır.

Nori yerleştir: Bambu makisinin üzerine streç film ser, nori yaprağını koy.

Pirinci yay: Elleri ıslatıp pirinci ince bir tabaka halinde yay. Susam serp ve nori’yi ters çevir.

İçi doldur: Yengeç, avokado ve salatalığı hizalı şekilde koy.

Rulo yap: Maki matını kullanarak sıkıca sar, uç kısmını bastır.

Kes: Bıçağı suya batırarak 8 eşit parça kes.

Püf Noktası

Pirincin dışta olduğu bu tür sushi’de streç film kullanmak dağılmayı önler.

Sunum

Üzerine biraz tobiko (balık yumurtası) serpilirse profesyonel restoran görünümü kazanır.

Besin Değeri (1 porsiyon)

Yaklaşık 320 kcal — protein: 12 g, karbonhidrat: 48 g, yağ: 9 g

 

Spicy Tuna Roll (Acılı Ton Balıklı Sushi)

Köken: 1980’lerde Japon-Amerikan şefler tarafından popülerleştirilmiştir.

Malzemeler

100 g ton balığı (taze veya konserve)

1 yemek kaşığı mayonez

1 tatlı kaşığı sriracha sos

1 nori yaprağı

1 su bardağı sushi pirinci

       ½ salatalık

Birkaç dal yeşil soğan

Hazırlık

Ton balığını ez, mayonez ve sriracha ile karıştır.

Nori’nin üzerine pirinç yay.

Ortasına ton balıklı karışım ve salatalık ekle.

Rulo yap, sıkıştır, 6 dilime böl.

Püf Noktası

Tadımda acı ve kremamsı dengeyi korumak için sriracha miktarını damak tadına göre ayarla.

Sunum

Yanında limon dilimi, üstünde susam ya da tobiko ile servis edilir.

 

Salmon Nigiri (Somonlu Nigiri)

Köken: Edo döneminden (19. yüzyıl) beri Tokyo’daki sokak pazarlarında satılan ilk “tek lokmalık sushi” türü.

Malzemeler

200 g sushi pirinci

100 g taze Norveç somonu

1 çay kaşığı wasabi

Hazırlık

Pirinci küçük oval toplar yap.

Somonu 0.5 cm kalınlıkta dilimle.

Somonun altına az miktarda wasabi sür.

Somonu pirinç topuna bastırarak yerleştir.

Püf Noktası

Pirinci fazla bastırma, aksi halde nigiri sert olur.

Sunum

Wasabi, soya sosu ve ince doğranmış taze zencefille sunulur.

 

Ebi Tempura Roll (Kızarmış Karidesli Sushi)

Köken: Edo döneminden gelen tempura kültürünün sushi’ye uyarlanmış halidir.

Malzemeler

4 adet büyük karides

½ su bardağı un, ½ su bardağı soda, 1 yumurta (tempura hamuru)

1 nori yaprağı, pirinç

1 yemek kaşığı mayonez

Hazırlık

Karidesleri ayıkla, kuyruklarını bırak.

Hamura batır, 170°C yağda kızart.

Nori’ye pirinç yay, karidesleri ve mayonezi koy.

Rulo yap, kes.

Püf Noktası

Hamuru çok karıştırma; küçük topaklar çıtır doku verir.

Sunum

Üzerine spicy mayo serp, lime dilimiyle sun.

 

Dragon Roll (Ejderha Sushi)

Köken: Japon şeflerin “batılı sushi”ye estetik kazandırmak için yarattığı, genellikle Kaliforniya kökenli bir fantezi sushi’dir. Adını ejderha gibi kıvrımlı sunumundan alır.

Malzemeler

1 nori yaprağı

1 su bardağı sushi pirinci

2 adet tempura karides

½ avokado (ince dilimlenmiş)

1 yemek kaşığı unagi sosu (tatlı yılan balığı sosu)

1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam

Hazırlık

California roll gibi tabanı hazırla.

İçine tempura karides ve salatalık koy.

Ruloyu sar, üstünü avokado dilimleriyle tamamen kapla.

Üzerine unagi sosu gezdir, susam serp.

Püf Noktası

Avokadoyu balık pulu gibi dizerek “ejderha derisi” efekti oluştur.

Sunum

Kıvrımlı bir şekilde tabağa diz, yanına lime dilimi ve spicy mayo koy.

Besin Değeri

390 kcal (protein 14 g, karbonhidrat 48 g, yağ 14 g)

 

Philadelphia Roll (Somon & Krem Peynirli Sushi)

Köken: ABD – Philadelphia markalı krem peynirle adını aldı. Japonya’da “modern fusion” sushi olarak bilinir.

Malzemeler

100 g taze somon

50 g krem peynir

½ salatalık

1 nori yaprağı

1 su bardağı pirinç

Hazırlık

Nori’ye pirinci yay, krem peynir ve somonu ekle.

Rulo yap, sıkı sar.

Dilimle, üstüne somon şeritleri koyabilirsin.

Püf Noktası

Krem peyniri sürmeden önce 10 dakika buzdolabında beklet — dağılmaz.

Sunum

Üzerine limon kabuğu rendesi ve dereotu koy, batılı sunum için ideal.

Besin Değeri

355 kcal

 

Volcano Roll (Yanardağ Sushi)

Köken: ABD’nin batı kıyısında doğmuş, “fırınlanmış sushi” akımının ilk örneklerindendir.

Malzemeler

1 adet California roll tabanı

2 yemek kaşığı spicy mayo

1 tatlı kaşığı tobiko (balık yumurtası)

1 tatlı kaşığı yeşil soğan

Hazırlık

California roll’u hazırla.

Üstüne spicy mayo dök.

Fırının ızgara bölümünde 2–3 dakika kızart.

Tobiko ve soğanla süsle.

Püf Noktası

Sosu son anda sür ki rulo yumuşamasın.

Sunum

Sıcak servis et, üstünde hafif karamelize sos olmalı.

Besin Değeri

420 kcal

 

Tamago Sushi (Tatlı Japon Omletli Nigiri)

Köken: Zen tapınak mutfaklarından gelen, hem kahvaltı hem sushi olarak kullanılan bir tatlı omlet türüdür.

Malzemeler

2 yumurta

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı mirin (veya bal)

1 çay kaşığı soya sosu

100 g sushi pirinci

Hazırlık

Yumurtayı çırp, şeker, mirin ve soya sosunu ekle.

Tavada ince tabaka pişir, rulo yaparak kalınlaştır.

Dilimle, pirinç topunun üzerine koy, noriyle bağla.

Püf Noktası

Düşük ateş kullan  yanarsa tadı bozulur.

Sunum

Tatlı omletin üzerine susam veya azıcık bal sürülebilir.

 

Unagi Roll (Izgara Yılan Balıklı Sushi)

Köken: Edo döneminde Tokyo çevresinde popülerleşen “enerji veren sushi” türüdür.

Malzemeler

100 g ızgara yılan balığı (unagi)

1 yemek kaşığı unagi sosu

1 nori yaprağı

Pirinç

İnce salatalık şeritleri

Hazırlık

Nori’ye pirinci yay, içine unagi ve salatalık ekle.

Rulo yap, üstüne sos gezdir.

180°C fırında 5 dk ısıt, parlak görünüm ver.

Püf Noktası

Balığı önceden marine edersen kokusu azalır.

Sunum

Üzerine taze soğan ve susam serp.

 

Futomaki (Kalın Rulo Sushi)

Köken: Geleneksel “şinto festivali sushi”sidir; genellikle şans getirsin diye kalın yapılır.

Malzemeler

1 büyük nori

1 su bardağı pirinç

Yumurta, turp turşusu, mantar, salatalık, havuç

Hazırlık

Tüm malzemeleri uzun şeritler kes.

Nori’ye pirinci yay, malzemeleri diz.

Kalın bir şekilde sar, kesmeden servis edebilirsin.

Püf Noktası

Kesmeden yemeye “Ehomaki” denir — Japonya’da uğur getirdiğine inanılır.

 

Rainbow Roll (Gökkuşağı Sushi)

Köken: Kaliforniya Roll’un “lüks versiyonu”dur, balık çeşitleriyle renk cümbüşü yaratır.

Malzemeler

California roll tabanı

Somon, ton balığı, avokado, karides (ince dilimlenmiş)

Hazırlık

California roll hazırla.

Üzerine farklı balık ve avokado dilimlerini sırayla diz.

Streçle sarıp 10 dk dinlendir, sonra kes.

Püf Noktası

Sunum

Tabağa renk sırasına göre (turuncu-somon, kırmızı-ton balığı, yeşil-avokado) diz.

 

Spider Roll (Yengeçli Sushi)

Köken: ABD’de yaratılmış, “crunchy sushi” kategorisinin en bilinen örneği.

Malzemeler

Yumuşak kabuklu yengeç (tempura kızartılmış)

Havuç, marul, salatalık

Nori, pirinç

Spicy mayo

Hazırlık

Yengeci tempura hamuruna batır, kızart.

Nori’ye pirinç yay, içine sebzeler ve yengeci yerleştir.

Rulo yap, spicy mayo dök.

Püf Noktası

Yengecin bacaklarını dışta bırak, “örümcek” görüntüsü verir.

Sunum

Kızarmış soğan veya panko kırıntısıyla süslenebilir.

 

Inari Sushi (Tofu Kesesi Sushi)

Köken: Japon mitolojisinde bereket tanrısı “Inari”’ye adanmış bu tatlı-tuzlu sushi, tapınaklarda sunulurdu.

Malzemeler

6 adet kızarmış tofu kesesi (inari age)

1 su bardağı sirkeli pirinç

1 tatlı kaşığı susam

Hazırlık

Pirinci hazırlayıp hafif tatlandır.

Tofu keselerini aç, pirinçle doldur.

Üstüne susam serp.

Püf Noktası

Pirinç çok sıkı doldurulursa tofu yırtılır.

Sunum

Tatlı sosla veya sade soya sosuyla sunulabilir.

 

Sashimi (Saf Balık Dilimleri)

Köken: Sushi’nin en eski formudur; 14. yüzyıldan beri Japon balıkçı köylerinde hazırlanır.

Malzemeler

100 g taze somon

100 g ton balığı

1 limon

Soya sosu, wasabi

Hazırlık

Balıkları 0.3–0.5 cm kalınlığında dilimle.

Limon suyu gezdir, soya sosuyla sun.

Püf Noktası

Bıçağın çok keskin olması lif yapısını korur.

Sunum

Tabağa yeşil shiso yaprağı, turp rendesi ve limon dilimiyle yerleştir.