Sıcak Sandwich [ 05 Kasım 2025 ]


Sıcak Sandwich



Croque Monsieur (Fransa)
Özelliği:
Fransız mutfağının klasik tostudur. Dışı çıtır, içi yumuşacık ve peynirle kaplıdır.
Kahvaltılarda, kafelerde veya şık bir öğle yemeğinde tercih edilir.
Malzemeler:
4 dilim tost ekmeği
2 dilim jambon
4 dilim Gruyere veya kaşar peyniri
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Tuz, karabiber, muskat
Hazırlanışı:
Küçük bir tencerede tereyağını eritip unu kavur.
Sütü azar azar ekleyip karıştırarak beşamel sos yap. Tuz, karabiber ve muskatla tatlandır.
Ekmeklerin arasına jambon ve peynir koy.
Üzerine beşamel sos sür ve fırında üzeri kızarana kadar pişir.
Püf Noktası:
Fırına vermeden önce üzerine biraz daha peynir serpersen daha güzel kızarır.



Grilled Cheese (Amerika)
Özelliği:
Sade ama efsane bir lezzet. Tereyağında çıtır ekmek ve erimiş peynirin buluşmasıdır.
Malzemeler:
4 dilim tost ekmeği
4 dilim cheddar veya mozzarella
2 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Ekmeklerin bir yüzüne tereyağı sür.
Peynir dilimlerini araya koy ve tavada iki tarafını da altın rengi olana kadar kızart.
Püf Noktası:
Tavanın çok sıcak olmaması gerekir, peynirin erimesi için yavaş pişsin.



Philly Cheesesteak (ABD – Philadelphia)
Özelliği:
İnce dilimlenmiş et, erimiş peynir ve soğanla yapılan doyurucu bir sokak lezzeti.
Malzemeler:
200 gr dana biftek (ince dilim)
1 soğan (karamelize edilmiş)
4 dilim provolone veya kaşar peyniri
Uzun sandviç ekmeği
Tuz, karabiber, sıvı yağ
Hazırlanışı:
Soğanı karamelize et.
Etleri tuz ve karabiberle tavada sotele.
Ekmeği ikiye böl, sırasıyla et, soğan ve peyniri yerleştir.
Fırında birkaç dakika peynir eriyene kadar ısıt.
Püf Noktası:
Eti çok pişirme, sulu kalmalı.



Cubano (Küba)
Özelliği:
Küba’nın dünyaya armağanı. Hardal, turşu ve iki tür etle sıcak preslenmiş bir ziyafet.
Malzemeler:
Uzun sandviç ekmeği 
2 dilim jambon
2 dilim marine bonfile veya tavuk
2 dilim İsviçre peyniri
1 yemek kaşığı hardal
Kornişon turşu dilimleri
Hazırlanışı:
Ekmeği ikiye böl, hardalı sür.
Jambon, peynir, et ve turşuyu sırayla yerleştir.
Sandviç presinde veya tavada bastırarak kızart.
Püf Noktası:
Ekmek hafif bastırılarak kızartılırsa içindeki peynir mükemmel erir.



Reuben Sandwich (ABD)
Özelliği:
New York’un meşhur delicatessen kültüründen çıkan bu sıcak sandviç, füme et, turşu, peynir ve özel sosun mükemmel birleşimi ile dünyaca ün kazanmıştır. Dışı çıtır, içi eriyen peynirle dolu bir ziyafettir.
Malzemeler:
2 dilim çavdar ekmeği (rye bread)
4 dilim pastrami veya füme dana eti
2 dilim İsviçre peyniri veya hellim peyniri
2 yemek kaşığı lahana turşusu (süzülmüş)
1 yemek kaşığı bin ada (Thousand Island) veya Rus sosu
1 tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Ekmek dilimlerinin iç yüzeyine bin ada sosunu sür.
Bir dilime sırasıyla pastrami, peynir ve lahana turşusunu diz.
Diğer ekmek dilimini kapat, dış yüzeylerine tereyağı sür.
Tavayı ısıt, sandwich iki tarafı da altın rengini alıncaya kadar kızart.
Peynir eridiğinde sıcak servis et.
Püf Noktası:
Lahana turşusunun suyunu mutlaka süz; aksi halde ekmek ıslanır.
Ekmeği bastırarak kızartmak, iç malzemenin homojen şekilde ısınmasını sağlar.