
Beşamel Sos (Fransa)
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Tuz, karabiber, muskat
Hazırlanışı:
Tereyağını erit, unu ekleyip kavur. Kokusu çıkınca sütü azar azar ekleyip
karıştır. Kıvam alınca tuz, karabiber, muskat ekle.
Püf Noktası:
Süt mutlaka ılık olmalı; topaklanmayı önlemek için sürekli çırp.

Napoliten (Domates) Sos (İtalya)
Malzemeler:
4 olgun domates (veya 1 kutu doğranmış domates)
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, fesleğen
Hazırlanışı:
Zeytinyağında sarımsağı sotele, domatesleri ekle. 15-20 dakika pişir. Tuz,
karabiber, fesleğenle tatlandır.
Püf Noktası:
Domatesin kabuklarını soy; fazla suyu varsa biraz salça ekle.

Barbekü Sos (ABD)
Malzemeler:
1 su bardağı ketçap
2 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı hardal
1 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri tencerede karıştır, kısık ateşte 10 dakika kaynat.
Püf Noktası:
Sosun kıvamı koyu olmalı; ızgara etin üstüne son 5 dakikada sür.

Guacamole (Meksika)
Malzemeler:
2 olgun avokado
1 küçük soğan
1 domates
1 limon suyu
Tuz, karabiber, kişniş
Hazırlanışı:
Avokadoyu ezin, ince doğranmış sebzeleri ekleyin. Limon suyu ve baharatları
karıştırın.
Püf Noktası:
Avokadoyu limonla buluşturmak kararmasını önler.

Cheddar Peynir Sosu (İngiltere/ABD)
Malzemeler:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Tereyağı ve unu kavur, sütü ekle. Kıvam alınca peyniri ekle, karıştırarak erit.
Püf Noktası:
Sütü yavaş ekle; peynir son anda eklenmeli, yoksa kesilir.

Tahini Sos (Orta Doğu)
Malzemeler:
3 yemek kaşığı tahin
1 limon suyu
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı su
Tuz
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri pürüzsüz kıvam alana kadar karıştır.
Püf Noktası:
Su miktarını damla damla ekleyin; çok koyu olursa biraz daha limon suyu
ekleyin.
Curry Sos (Hindistan)
Malzemeler:
1 soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı köri
1 su bardağı krema veya süt
1 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Soğan ve sarımsağı kavur, köriyi ekle. Kremayı dök, 10 dakika kaynat.
Püf Noktası:
Köriyi kavurmak aromasını güçlendirir; fazla pişirme.

Pesto Sos (İtalya)
Malzemeler:
2 su bardağı taze fesleğen
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/4 su bardağı çam fıstığı
1/2 su bardağı parmesan
2 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri rondoda çek. Hafif pütürlü kalmalı.
Püf Noktası:
Zeytinyağını yavaşça ekle; fesleğenleri fazla çekersen rengi kararır.

Aioli Sos (İspanya / Fransa)
Malzemeler:
3 diş sarımsak
1 yumurta sarısı
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz
Hazırlanışı:
Sarımsağı ez, yumurta sarısı ve tuzla karıştır. Zeytinyağını damla damla
ekleyip sürekli çırp. En son limon suyunu ekle.
Püf Noktası:
Zeytinyağı yavaş eklenmezse sos kesilir. Mikser kullanmak işini kolaylaştırır.
Tartar Sos (İngiltere)
Malzemeler:
4 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı turşu
1 tatlı kaşığı kapari
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri karıştır, buzdolabında 15 dakika dinlendir.
Püf Noktası:
Balık kızartmalarıyla harika gider; içine taze dereotu eklemek ferahlık verir.

Salsa Sos (Meksika)
Malzemeler:
3 domates
1 soğan
1 yeşil biber
1 limon suyu
Tuz, karabiber, kişniş
Hazırlanışı:
Tüm sebzeleri minik doğra, limon suyu ve baharatla karıştır.
Püf Noktası:
İstersen biraz jalapeño ekleyerek acılı versiyon yapabilirsin.

Demiglace Sos (Fransa)
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı et suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı şarap (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Tereyağı ve unu kavur, salçayı ekle. Et suyunu azar azar dök, koyulaşınca
baharat ve şarap ekle.
Püf Noktası:
Uzun süre kısık ateşte pişerse aroması derinleşir; bifteklerle mükemmeldir.

Gravy Sos (İngiltere / ABD)
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Tereyağı ve unu kavur, et suyunu ekle. Koyulaşınca baharatla tatlandır.
Püf Noktası:
Et suyunu fırında kızarttığın etin dibinde biriken sularla hazırlarsan lezzeti
artar.

Raita Sos (Hindistan)
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1/2 salatalık
1 çay kaşığı kimyon
Tuz, nane
Hazırlanışı:
Salatalığı rendele, yoğurt ve baharatlarla karıştır.
Püf Noktası:
Hint yemeklerinin acısını dengelemek için idealdir; nane yerine kişniş de
kullanılabilir.

Remoulade Sos (Fransa / Belçika)
Malzemeler:
3 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşı
1 tatlı kaşığı kapari
1 çay
kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri ince doğrayıp karıştır.
Püf Noktası:
Deniz ürünlerinde ve kızartmalarda harikadır; biraz yoğurt eklemek hafifletir.

Chimichurri Sos (Arjantin)
Malzemeler:
1 demet maydanoz
3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sirke
Kırmızı pul biber, kekik, tuz
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri rondoda çek, 1 saat dinlendir.
Püf Noktası:
Izgara etlerin üstüne piştikten sonra gezdir; taze aroması kaybolmasın.
Teriyaki Sos (Japonya)
Malzemeler:
1/2 su bardağı soya sosu
2 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı sirke
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı nişasta
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri karıştır, kısık ateşte koyulaşana kadar pişir.
Püf Noktası:
Nişastayı son aşamada ekle; fazla pişerse parlaklığını kaybeder.
Satay Sos (Tayland)
Malzemeler:
3 yemek kaşığı fıstık ezmesi
1 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 diş sarımsak
1 çay bardağı hindistan cevizi sütü
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri karıştır, kısık ateşte 5 dakika pişir.
Püf Noktası:
Izgara tavuk şişlerle servis et; tatlı-tuzlu dengesine dikkat et.

Mornay Sos (Fransa)
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar veya gruyère peyniri
Tuz, karabiber, muskat
Hazırlanışı:
Beşamel sos hazırla, ardından peynirleri ekleyip karıştırarak erit.
Püf Noktası:
Peynir son aşamada eklenmeli; çok ısıtılırsa kesilir. Özellikle gratende
mükemmel.

Garlic Butter (Sarımsaklı Tereyağı – ABD)
Malzemeler:
100 gr tereyağı
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon suyu
Maydanoz, tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Tereyağını yumuşat, ezilmiş sarımsak ve diğer malzemelerle karıştır.
Püf Noktası:
Tost ekmeğine sürüp fırınla; sade bile efsane olur.
Yogurt Mint Sauce (Yoğurtlu Naneli Sos – Orta Doğu)
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri karıştırıp soğut.
Püf Noktası:
Izgara etlerin yanına ferahlatıcı lezzet verir; sarımsak ekleyebilirsin.
Honey Mustard Sos (Bal Hardal – ABD)
Malzemeler:
2 yemek kaşığı hardal
1 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Malzemeleri pürüzsüz olana kadar karıştır.
Püf Noktası:
Tavuk, patates kızartması ve sandviçlerde harika olur; oranı zevkine göre
ayarla.

Harissa (Kuzey Afrika / Tunus)
Malzemeler:
5 kurutulmuş kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Kimyon, kişniş, karabiber, tuz
Hazırlanışı:
Biberleri sıcak suda yumuşat, süz ve baharatlarla birlikte rondoda çek.
Püf Noktası:
Yoğun kıvamlı olmalı; buzdolabında zeytinyağı ile saklanırsa uzun süre dayanır.

Red Wine Sauce (Kırmızı Şarap Sosu – Fransa)
Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı şarap
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
1 diş sarımsak
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Tereyağında sarımsağı kavur, unu ekle, şarapla aç. Koyulaşınca baharatla
tatlandır.
Püf Noktası:
Biftek ve dana etiyle muhteşemdir; şarap kalitesi lezzeti belirler.

Coconut Curry Sauce (Hindistan / Tayland)
Malzemeler:
1 yemek kaşığı köri
1 su bardağı hindistan cevizi sütü
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zencefil
Tuz
Hazırlanışı:
Sarımsağı ve köriyi kavur, hindistan cevizi sütünü ekle, kıvam alana dek pişir.
Püf Noktası:
Deniz ürünleri ve tavukla harika gider; fazla kaynatma, aroma kaybolur.
Brown Butter Sage Sauce (Tereyağlı Adaçayı – İtalya)
Malzemeler:
100 gr tereyağı
6-7 adaçayı yaprağı
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Tereyağını kızart, adaçayını ekle, 1-2 dakika kavur.
Püf Noktası:
Makarnalar için sade ama zarif bir sos; tereyağı yakılmamalı, sadece kızarmalı.