Soslar [ 27 Ekim 2025 ]


Soslar


Beşamel Sos (Fransa)

Malzemeler:

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

2 su bardağı süt

Tuz, karabiber, muskat

Hazırlanışı:
Tereyağını erit, unu ekleyip kavur. Kokusu çıkınca sütü azar azar ekleyip karıştır. Kıvam alınca tuz, karabiber, muskat ekle.

Püf Noktası:
Süt mutlaka ılık olmalı; topaklanmayı önlemek için sürekli çırp.

 

Napoliten (Domates) Sos (İtalya)

Malzemeler:

4 olgun domates (veya 1 kutu doğranmış domates)

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz, karabiber, fesleğen

Hazırlanışı:
Zeytinyağında sarımsağı sotele, domatesleri ekle. 15-20 dakika pişir. Tuz, karabiber, fesleğenle tatlandır.

Püf Noktası:
Domatesin kabuklarını soy; fazla suyu varsa biraz salça ekle.

 

Barbekü Sos (ABD)

Malzemeler:

1 su bardağı ketçap

2 yemek kaşığı bal

2 yemek kaşığı sirke

1 yemek kaşığı soya sosu

1 tatlı kaşığı hardal

1 diş sarımsak

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri tencerede karıştır, kısık ateşte 10 dakika kaynat.

Püf Noktası:
Sosun kıvamı koyu olmalı; ızgara etin üstüne son 5 dakikada sür.

 

 

 


Guacamole (Meksika)

Malzemeler:

2 olgun avokado

1 küçük soğan

1 domates

1 limon suyu

Tuz, karabiber, kişniş

Hazırlanışı:
Avokadoyu ezin, ince doğranmış sebzeleri ekleyin. Limon suyu ve baharatları karıştırın.

Püf Noktası:
Avokadoyu limonla buluşturmak kararmasını önler.

 


Cheddar Peynir Sosu (İngiltere/ABD)

Malzemeler:

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı un

1 su bardağı süt

1 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Tereyağı ve unu kavur, sütü ekle. Kıvam alınca peyniri ekle, karıştırarak erit.

Püf Noktası:
Sütü yavaş ekle; peynir son anda eklenmeli, yoksa kesilir.

 

Tahini Sos (Orta Doğu)

Malzemeler:

3 yemek kaşığı tahin

1 limon suyu

1 diş sarımsak

3 yemek kaşığı su

Tuz

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri pürüzsüz kıvam alana kadar karıştır.

Püf Noktası:
Su miktarını damla damla ekleyin; çok koyu olursa biraz daha limon suyu ekleyin.

 

Curry Sos (Hindistan)

Malzemeler:

1 soğan

1 diş sarımsak

1 yemek kaşığı köri

1 su bardağı krema veya süt

1 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:
Soğan ve sarımsağı kavur, köriyi ekle. Kremayı dök, 10 dakika kaynat.

Püf Noktası:
Köriyi kavurmak aromasını güçlendirir; fazla pişirme.

 

Pesto Sos (İtalya)

Malzemeler:

2 su bardağı taze fesleğen

1/2 su bardağı zeytinyağı

1/4 su bardağı çam fıstığı

1/2 su bardağı parmesan

2 diş sarımsak

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri rondoda çek. Hafif pütürlü kalmalı.

Püf Noktası:
Zeytinyağını yavaşça ekle; fesleğenleri fazla çekersen rengi kararır.

  

Aioli Sos (İspanya / Fransa)

Malzemeler:

3 diş sarımsak

1 yumurta sarısı

1 su bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı limon suyu

Tuz

Hazırlanışı:
Sarımsağı ez, yumurta sarısı ve tuzla karıştır. Zeytinyağını damla damla ekleyip sürekli çırp. En son limon suyunu ekle.

Püf Noktası:
Zeytinyağı yavaş eklenmezse sos kesilir. Mikser kullanmak işini kolaylaştırır.

 

Tartar Sos (İngiltere)

Malzemeler:

4 yemek kaşığı mayonez

1 tatlı kaşığı turşu

1 tatlı kaşığı kapari

1 tatlı kaşığı hardal

1 tatlı kaşığı limon suyu

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri karıştır, buzdolabında 15 dakika dinlendir.

Püf Noktası:
Balık kızartmalarıyla harika gider; içine taze dereotu eklemek ferahlık verir.

 


Salsa Sos (Meksika)

Malzemeler:

3 domates

1 soğan

1 yeşil biber

1 limon suyu

Tuz, karabiber, kişniş

Hazırlanışı:
Tüm sebzeleri minik doğra, limon suyu ve baharatla karıştır.

Püf Noktası:
İstersen biraz jalapeño ekleyerek acılı versiyon yapabilirsin.

 


Demiglace Sos (Fransa)

Malzemeler:

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı un

2 su bardağı et suyu

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı kırmızı şarap (isteğe bağlı)

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Tereyağı ve unu kavur, salçayı ekle. Et suyunu azar azar dök, koyulaşınca baharat ve şarap ekle.

Püf Noktası:
Uzun süre kısık ateşte pişerse aroması derinleşir; bifteklerle mükemmeldir.

 

Gravy Sos (İngiltere / ABD)

Malzemeler:

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı un

2 su bardağı et suyu

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Tereyağı ve unu kavur, et suyunu ekle. Koyulaşınca baharatla tatlandır.

Püf Noktası:
Et suyunu fırında kızarttığın etin dibinde biriken sularla hazırlarsan lezzeti artar.

 

Raita Sos (Hindistan)

Malzemeler:

1 su bardağı yoğurt

1/2 salatalık

1 çay kaşığı kimyon

Tuz, nane

Hazırlanışı:
Salatalığı rendele, yoğurt ve baharatlarla karıştır.

Püf Noktası:
Hint yemeklerinin acısını dengelemek için idealdir; nane yerine kişniş de kullanılabilir.

 

Remoulade Sos (Fransa / Belçika)

Malzemeler:

3 yemek kaşığı mayonez

1 tatlı kaşığı hardal

1 tatlı kaşı

1 tatlı kaşığı kapari

1 çay kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri ince doğrayıp karıştır.

Püf Noktası:
Deniz ürünlerinde ve kızartmalarda harikadır; biraz yoğurt eklemek hafifletir.

 

Chimichurri Sos (Arjantin)

Malzemeler:

1 demet maydanoz

3 diş sarımsak

1 çay bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı sirke

Kırmızı pul biber, kekik, tuz

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri rondoda çek, 1 saat dinlendir.

Püf Noktası:
Izgara etlerin üstüne piştikten sonra gezdir; taze aroması kaybolmasın.

 

Teriyaki Sos (Japonya)

Malzemeler:

1/2 su bardağı soya sosu

2 yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı sirke

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı nişasta

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri karıştır, kısık ateşte koyulaşana kadar pişir.

Püf Noktası:
Nişastayı son aşamada ekle; fazla pişerse parlaklığını kaybeder.

 

Satay Sos (Tayland)

Malzemeler:

3 yemek kaşığı fıstık ezmesi

1 yemek kaşığı soya sosu

1 tatlı kaşığı limon suyu

1 diş sarımsak

1 çay bardağı hindistan cevizi sütü

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri karıştır, kısık ateşte 5 dakika pişir.

Püf Noktası:
Izgara tavuk şişlerle servis et; tatlı-tuzlu dengesine dikkat et.


Mornay Sos (Fransa)

Malzemeler:

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

2 su bardağı süt

1 su bardağı rendelenmiş kaşar veya gruyère peyniri

Tuz, karabiber, muskat

Hazırlanışı:
Beşamel sos hazırla, ardından peynirleri ekleyip karıştırarak erit.

Püf Noktası:
Peynir son aşamada eklenmeli; çok ısıtılırsa kesilir. Özellikle gratende mükemmel.

 

Garlic Butter (Sarımsaklı Tereyağı – ABD)

Malzemeler:

100 gr tereyağı

3 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı limon suyu

Maydanoz, tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Tereyağını yumuşat, ezilmiş sarımsak ve diğer malzemelerle karıştır.

Püf Noktası:
Tost ekmeğine sürüp fırınla; sade bile efsane olur.

 

Yogurt Mint Sauce (Yoğurtlu Naneli Sos – Orta Doğu)

Malzemeler:

1 su bardağı yoğurt

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı limon suyu

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri karıştırıp soğut.

Püf Noktası:
Izgara etlerin yanına ferahlatıcı lezzet verir; sarımsak ekleyebilirsin.

 

Honey Mustard Sos (Bal Hardal – ABD)

Malzemeler:

2 yemek kaşığı hardal

1 yemek kaşığı bal

1 tatlı kaşığı limon suyu

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Malzemeleri pürüzsüz olana kadar karıştır.

Püf Noktası:
Tavuk, patates kızartması ve sandviçlerde harika olur; oranı zevkine göre ayarla.

 

Harissa (Kuzey Afrika / Tunus)

Malzemeler:

5 kurutulmuş kırmızı biber

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Kimyon, kişniş, karabiber, tuz

Hazırlanışı:
Biberleri sıcak suda yumuşat, süz ve baharatlarla birlikte rondoda çek.

Püf Noktası:
Yoğun kıvamlı olmalı; buzdolabında zeytinyağı ile saklanırsa uzun süre dayanır.

 

Red Wine Sauce (Kırmızı Şarap Sosu – Fransa)

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı şarap

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı un

1 diş sarımsak

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Tereyağında sarımsağı kavur, unu ekle, şarapla aç. Koyulaşınca baharatla tatlandır.

Püf Noktası:
Biftek ve dana etiyle muhteşemdir; şarap kalitesi lezzeti belirler.

 

Coconut Curry Sauce (Hindistan / Tayland)

Malzemeler:

1 yemek kaşığı köri

1 su bardağı hindistan cevizi sütü

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı zencefil

Tuz

Hazırlanışı:
Sarımsağı ve köriyi kavur, hindistan cevizi sütünü ekle, kıvam alana dek pişir.

Püf Noktası:
Deniz ürünleri ve tavukla harika gider; fazla kaynatma, aroma kaybolur.

 

Brown Butter Sage Sauce (Tereyağlı Adaçayı – İtalya)

Malzemeler:

100 gr tereyağı

6-7 adaçayı yaprağı

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Tereyağını kızart, adaçayını ekle, 1-2 dakika kavur.

Püf Noktası:
Makarnalar için sade ama zarif bir sos; tereyağı yakılmamalı, sadece kızarmalı.