Meksika Mutfağı [ 14 Eylül 2025 ]


Meksika Mutfağı


Tacos (Tako)

  • Malzemeler:
    • Mısır veya buğday tortilla
    • Izgara tavuk, et ya da sebze
    • Soğan, kişniş, domates, lime (limon)
    • Salsa sos, avokado, jalapeno
  • Tarif:

1.                  Eti baharatlarla (kimyon, kırmızı biber, sarımsak, tuz) marine edip pişirin.

2.                  Tortillayı hafifçe ısıtın.

3.                  İçine eti koyun, doğranmış soğan, domates, kişniş ve soslarla süsleyin.

4.                  Üzerine limon sıkın, sıcak servis edin.



Guacamole (Avokado Ezmesi)

  • Malzemeler:
    • 2 olgun avokado
    • 1 domates
    • 1 küçük soğan
    • 1 limonun suyu
    • Taze kişniş, tuz, karabiber
  • Tarif:

1.                  Avokadoları ezin.

2.                  Domates, soğan ve kişnişi ince doğrayın.

3.                  Tüm malzemeleri karıştırın, limon suyunu ekleyin.

4.                  Tortilla cipsiyle servis edin.

 


 Quesadilla (Kasediya)

  • Malzemeler:
    • Tortilla ekmeği
    • Rendelenmiş kaşar veya cheddar peyniri
    • Tavuk, mantar, biber (isteğe bağlı)
  • Tarif:

1.                  Bir tortilla üzerine peynir ve diğer iç malzemeleri koyun.

2.                  Üzerine ikinci tortillayı kapatın.

3.                  Tava veya tost makinesinde iki tarafı da altın rengi olana kadar pişirin.

4.                  Dilimleyip servis edin.

 


 Chili con Carne (Kıymalı Fasulye Yemeği)

  • Malzemeler:
    • Kıyma
    • Kırmızı fasulye
    • Domates, soğan, sarımsak
    • Kimyon, kırmızı biber, karabiber
  • Tarif:

1.                  Soğan ve sarımsağı kavurun, kıymayı ekleyin.

2.                  Baharatları ekleyin, domates ve fasulyeyi katın.

3.                  Orta ateşte 30-40 dakika pişirin.

4.                  Tortilla ile ya da pilav üstü servis edebilirsiniz.

 


 Enchiladas

  • Malzemeler:
    • Tortilla
    • Tavuk, kıyma ya da sebze iç harcı
    • Domates sosu
    • Rendelenmiş peynir
  • Tarif:

1.                  Tortillanın içine pişmiş iç harcı koyun, rulo yapın.

2.                  Fırın kabına dizin, üstüne domates sosu ve peynir dökün.

3.                  180°C fırında 15-20 dakika pişirin.

4.                  Sıcak servis edin.



 Nachos

  • Malzemeler:
    • Mısır cipsi
    • Eritilmiş peynir
    • Jalapeno biber
    • Fasulye, domates, soğan
    • Guacamole, ekşi krema
  • Tarif:

1.                  Cipsleri fırın tepsisine yayın.

2.                  Üzerine peynir, fasulye ve doğranmış sebzeleri serpin.

3.                  Fırında peynir eriyene kadar pişirin.

4.                  Guacamole ve ekşi krema ile servis edin.

 


 Elote (Meksika Usulü Mısır)

  • Malzemeler:
    • Haşlanmış ya da közlenmiş mısır koçanı
    • Mayonez
    • Lime (yeşil limon)
    • Pul biber, tuz, rende peynir (cotija ya da parmesan)
  • Tarif:

1.                  Mısırın üzerine mayonez sürün.

2.                  Pul biber ve peynir serpin.

3.                  Limon sıkarak servis edin.

 

 

 Tamales

  • Özellik: Mısır unu (masa harina) hamuruna sarılmış, mısır yaprağında buharda pişirilen dolma.
  • Malzemeler:
    • Mısır unu (masa harina)
    • Tereyağı 
    • Tavuk, kıyma ya da peynirli iç harç
    • Mısır yaprakları (önceden suda bekletilmiş)
  • Tarif:

1.                  Mısır unu, su ve yağla yumuşak bir hamur yapın.

2.                  Yaprağın içine hamur yayın, ortasına iç harcı koyun.

3.                  Sarıp buharda 1-1.5 saat pişirin.

4.                  Sıcak servis edilir.

 


 Pozole (Meksika Usulü Mısır Çorbası)

  • Özellik: Hominy adı verilen şişirilmiş mısırla yapılan, etli (genellikle domuz veya tavuk) çorba.
  • Malzemeler:
    • Hominy (büyük taneli beyaz mısır)
    • Et (tavuk veya dana bonfile)
    • Soğan, sarımsak, biber (guajillo, ancho vb.)
    • Baharatlar
  • Tarif:

1.                  Et ve hominy birlikte haşlanır.

2.                  Biberler suda bekletilir, ezilip çorbaya eklenir.

3.                  Kişniş, lime, marul, turp ve tortilla cipsiyle servis edilir.

 


 Chilaquiles

  • Özellik: Kızarmış tortilla parçalarının, sosla karıştırılarak kahvaltı şeklinde sunulması.
  • Malzemeler:
    • Tortilla (küçük üçgenlere bölünmüş)
    • Salsa roja (kırmızı sos) veya salsa verde
    • Yumurtalı ya da tavuklu servis
    • Krema, peynir, soğan, avokado
  • Tarif:

1.                  Tortilla parçaları fırında veya yağda kızartılır.

2.                  Sıcak sosla karıştırılır.

3.                  Üzerine peynir, krema ve yumurta eklenerek kahvaltı niyetine sunulur.

 

 Tostadas

  • Özellik: Kızartılmış veya fırınlanmış yuvarlak, çıtır tortilla üstüne çeşitli malzemeler konur.
  • Malzemeler:
    • Tostada (kızarmış tortilla)
    • Refried beans (ezilmiş fasulye), tavuk, marul, domates
    • Avokado, salsa, peynir, krema
  • Tarif:

1.                  Tortilla fırında veya tavada çıtırlaştırılır.

2.                  Üzerine kat kat malzeme yerleştirilir.

3.                  Soğuk veya ılık servis edilir.

 


 Mole (Çikolatalı Soslu Yemekler)

  • Özellik: Kırmızı biber, baharatlar ve kakao/çikolata ile yapılan yoğun bir sostur.
  • En çok kullanılan hali: Mole Poblano – Tavuk üstünde servis edilir.
  • Malzemeler:
    • Kuru biber (ancho, pasilla, mulato vb.)
    • Kakao veya bitter çikolata
    • Fındık/fıstık, baharatlar, ekmek veya tortilla (sosu yoğunlaştırmak için)
  • Tarif:

1.                  Biberler kavrulur, suda yumuşatılır.

2.                  Diğer malzemelerle karıştırılıp ezilir, pişirilir.

3.                  Tavukla birlikte pilav üstü veya tortilla ile servis edilir.

 


 Sopes

  • Özellik: Küçük yuvarlak, kalın mısır hamuru tabanları.
  • Malzemeler:
    • Masa harina ile yapılmış küçük kalın tortilla
    • Refried beans, et veya tavuk
    • Krema, peynir, salsa, marul
  • Tarif:

1.                  Sopes hamuru hazırlanıp elde şekillendirilir.

2.                  Tavada pişirilir, kenarları parmakla kıvrılır.

3.                  İçine çeşitli malzemeler konur ve servis yapılır.

 


 Flautas (Taquitos)

  • Özellik: Tortillanın içine et konulup sıkıca sarılır ve kızartılır.
  • Malzemeler:
    • Mısır tortilla
    • Tavuk, et veya peynir
    • Salsa, krema, marul
  • Tarif:

1.                  Tortillanın içine iç harç konur ve rulo yapılır.

2.                  Sıvı yağda çıtır olana kadar kızartılır.

3.                  Üstüne soslar ve garnitürlerle servis edilir.

 


 Empanadas (Meksika usulü börek)

  • Malzemeler:
    • Hamur (un, tuz, yağ, su)
    • Tavuk, kıyma, peynir, fasulye gibi iç harçlar
    • Salsa sosu, lime, avokado ile servis
  • Tarif:

1.                  Hamur açılır, iç malzeme konur, yarım ay şeklinde kapatılır.

2.                  Fırında veya yağda kızartılır.

3.                  Salsa ve lime ile servis edilir.