Kekik
Kekik
ortalama olarak 20 cm ulaşabilen ve 6 yıla kadar ömrü olan bir bitkidir.
Yemeklere aroma ve tat katmada kullanılmaktadır. Yaş ve kuru olarak
kullanılmakta ve tüketilmektedir. Et ve tavuk yemeklerinde çokça kullanılmasının
ve tercih edilmesinin yanı sıra, çayının yapılarak tüketilmesi halinde öksürüğü
azalttığı, adet ağrılarını hafiflettiği ve kan dolaşımını düzenlediği
bilinmektedir.
Biberiye
Biberiye,
zengin bir antioksidan kaynağı olarak bilinmektedir. Bağışıklık sistemini
güçlendiren, kas ağrılarını hafifleten bir özelliğe sahiptir. Çay olarak
tüketilmesi halinde de, strese iyi geldiği bilinmektedir. Bunun yanında
biberiye yağının da saç dökülmesine iyi geldiği ve cildi beslediği iddia
edilmektedir.
Çörek
Otu
Çörek
otu, tüm mutfaklarda kullanılan ve halk arasında siyah susam olarak
adlandırılan küçük siyah tohum şeklinde bir baharattır. Mide ve bağırsak
sağlığını korumada etkili bir baharattır. Sindirimi düzenleyip, hazımsızlık ve
kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Yine bağışıklığı güçlendirdiği, kolesterolü
düzenlemeye yardımcı olduğu ve sperm sayısını arttırdığı söylenmekle birlikte,
çörek otu yağı şeklinde de tüketilmektedir.
Kimyon
Et
yemeklerinde ve çorbalarda sıklıkla kullanılan bu baharatın içeriğinde demir,
potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra içeriğinde A ve C
vitaminleri de yer almaktadır.
Karabiber
Türk
mutfağının yanı sıra dünya mutfağının her yerinde sıça kullanılmaktadır. Baskın
tadı, hoş aroması ve acı tadı ile mutfakların vazgeçilmezleri arasındadır. Et
ve deniz ürünleri ile sebzeler ve soslar için ideal olup, içeriğinde bulunan
vitaminler sayesinde vücudu koruyan ve sindirim sistemini düzenleyen etkili ve
sağlıklı bir baharat türüdür.
Zencefil
Genellikle
Asya mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan zencefil birçok ülke mutfağında
da kullanılır keskin bir tada sahiptir. Et, deniz ürünleri, sebzeler ve
tatlılar için kullanılır. Kuru ve yaş olarak tüketilmektedir. Zencefil,
sindirim sisteminin verimli çalışmasına yardımcı olur.
Zerdeçal
Zerdeçal,
parlak sarı rengi ile tanınır ve özellikle Hint ve orta doğu mutfağında çok
kullanılan bir baharattır. Hint safranı olarak da bilinir. Yaş ve toz şeklinde
tüketilebilmektedir. Et ve sebze türü
yemeklerde kullanılan zerdeçal, aynı zaman da pilav yemeklerine farklı bir
lezzet katmaktadır.
Tarçın
Tarçın,
tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılan popüler bir baharattır. Yaprak dökmeyen
aromatik kokulu bir ağaç cinsidir. Kabuk şeklinde ve toz halinde
kullanılmaktadır. Özellikle tatlılar, kekler, kurabiyeler ve kahvelerde yaygın
olarak kullanılıp, tüketilmektedir. Ayrıca kan şekerini dengelemesi etkisiyle de
bilinmektedir.
Karanfil
Karanfil,
birçok dünya mutfağında kullanılmaktadır. Özellikle Asya, Orta Doğu ve Hint
mutfağında sıklıkla görülür. Keskin bir tat ve kokuya sahip olan karanfil,
tatlılarda ve sıcak içeceklerde kullanılmaktadır. Karanfil, antimikrobiyal ve
antioksidan etki gösterebilen bir baharat olup, diş eti hastalıklarını önlemesinin
yanı sıra diş ağrısını hafifleten, solunum yollarını rahatlatan, hazımsızlık ve
gaz gibi sindirim ve mide problemlerine iyi gelen bir baharattır.
Sumak
Ekşi
ve hafif tatlımsı bir aromaya sahip olan sumak, salatalara ve et yemeklerinde kullanılan
lezzetli ve aromatik bir baharattır. Ayrıca antioksidan olduğu ve sindirim
sistemini desteklediği de bilinmektedir. Sosu ve şerbeti de yapılmaktadır.
Safran
Dünyanın
en pahalı ve en değerli baharatlarından biri olan safran, yemeklere hoş bir
renk ve aroma katmak için kullanılmaktadır. Safran, orta doğu mutfağının
vazgeçilmez baharatlarındandır. Safranda çokça vitamin olmasından dolayı, tüketildiğinde
kişiye güç ve kuvvet verdiği bilinmektedir. Tıp ve kozmetik alanlarda da
kullanılmaktadır.
Nane
Ferahlatıcı
bir tat ve aroma sağlayan nane, özellikle içeceklerde, salatalarda ve
tatlılarda tercih edilir. Yaş ve kuru şekilde kullanılmaktadır. Nane, sindirimi
kolaylaştırmaya, ağız kokusunu gidermeye, mide bulantısını hafifletmeye ve baş
ağrılarını gidermeye yardımcı olur.
Zahter
Zahter
görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik"
olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu
bölgelerinde yetişmektedir. Yemeklerde baharat olarak kullanılmasıyla bilinse
de aslında çay olarak tüketildiğinde insan sağlığına katkısı oldukça fazladır. Osmanlı
mutfağında da sıkça kullanıldığı bilinmektedir. Zahter bitkisinden; zahter
çayı, zahter yağı, zahter macunu ve zahter kremi üretilebilmektedir.
Yeşil
Çay
Anavatanı
Çin ve Japonya’dır. Ülkemizdeki ise ağırlıklı olarak Rize ve kısmen de Trabzon da
üretilmektedir. Yeşil çay, yaprakların toplanır toplanmaz, kavrulup hızla
kurutulması ile elde edilir. Yeşil çayın içimi hafif, lezzetli ve tadı da
yumuşaktır. Yeşil çayın, vücudu enfeksiyonlara karşı koruması, stresi
azaltması, kolesterolü düşürmesi, diyabeti yönetmesi ve kilo kaybına yardımcı
olması gibi birçok faydası bulunmaktadır.
Ceviz Kabuğu
Ceviz kabuğu bitkisinden; ceviz kabuğu çayı, ceviz kabuğu yağı, ceviz kabuğu macunu, ceviz kabuğu sabunu, ceviz kabuğu şampuanı yapılmaktadır. Cevizin yeşil kabuğu içerisinde anti mikrobiyel ve anti diyabetik etkilere sahip bileşenler bulunduğundan insan sağlığı için yararlı olduğu öne sürülmektedir.
Defne
Yaprağı
Defne
yaprağı, yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan aromatik bir yapraktır.
Kurutulmuş veya taze olarak bütün olarak kullanılabilir; bu durumda
tüketilmeden önce yemekten çıkarılır veya daha az sıklıkla öğütülmüş olarak
kullanılır. Tadı ve kokusuyla lezzet arttırıcı bir özelliğe sahiptir. Kırımızı
ve balık türü beyaz et yemeklerinde sıkça kullanılır. Dünyada, defne yaprağı
ihtiyacının yüzde 80’i Türkiye’den karşılanmaktadır. Defne yaprağı bitkisinden;
defne yaprağı çayı, defne yaprağı yağı ve defne yaprağı sabunu üretilebilmektedir.
Fesleğen
Yemeklerde
lezzet arttırıcı bir aroma olarak kullanılır. Genellikle yiyeceklere aromasının
daha baskın ve etkili olması için son anda katılır. Salatalarda keskin bir
baharat etkisi yapıp tadını özgürce sergiler. Hemen her tür et yemeğinde makarnalarda,
pizzalarda ve soslarda farklı damak tatları elde etmek için kullanılır.
Ihlamur
Çiçeği
Sarımsı
renkte ve karakteristik kokuya sahip bir çiçektir. Ihlamur çiçeği bitkisinden;
ıhlamur çiçeği çayı, ıhlamur çiçeği yağı, ıhlamur çiçeği tentürü, ıhlamur
çiçeği macunu, ıhlamur çiçeği kremi, ıhlamur çiçeği sabunu, ıhlamur çiçeği
şampuanı, ıhlamur çiçeği sirkesi ve tütsüsü üretilebilmektedir. Soğuk
algınlığı, bronşit ve grip gibi hastalıkların semptomlarını hafifletmeye,
rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltmaya ve bağışıklığı
destekleyerek hastalıklara karşı vücudun direncini artırma gibi faydalara
sahiptir.
Isırgan
Otu
Üzerinde
yakıcı tüyleri bulunan bir bitkidir. Isırgan otu bitkisinden; ısırgan çayı,
ısırgan yağı, ısırgan yemeği, ısırgan şampuanı, sabunu ve kremi üretilmektedir.
Isırgan otunun içeriğinde yüksek oranda C vitamini bulunduğundan, antioksidan
ve antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Bağışıklığı güçlendirir, eklem ağrılarına
iyi gelir, iltihabı azaltır, vücudu toksinlerden arındırır, akne oluşumunu
önler ve idrar söktürür.
Kuşburnu
Parlak
kırmızı renkte, minik yuvarlak görünümlüdür. Bu meyvelerin tadı mayhoş ve
ekşimsidir. Hemen her türlü kek, tatlı ve pastalarda zengin tatlar için
kullanılır. Kuşburnu meyvelerinden reçel, marmelat ve hoşaf da yapılmaktadır. Kuşburnu
bitkisinden; kuşburnu çayı, kuşburnu yağı, kuşburnu kolonyası, kuşburnu kremi,
kuşburnu sabunu ve şampuanı üretilebilmektedir.
Kiraz Sapı
Kiraz sapı, A, C ve E gibi vitaminleri içerir, iyi bir antioksidan kaynağıdır. Güçlü bir idrar söktürücüdür, böbrek sağlığını desteklemede, idrar yolları enfeksiyonunu önlemede yardımcı olur ve cilt sağlığını korumada da fayda sağlamaktadır.
Sarı
Kantaron
Sarı
kantaron; kılıç otu, mayasıl otu ve koyunkıran adlarıyla da bilinmektedir. Çiçekli
bir bitki tipi türüdür. Çiçeklenme döneminde bitkinin çiçek ve tohumları
toplanıp kurutulduktan sonra kullanılmaktadır. Keskin acı tadıyla bilinmektedir.
Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir. Kantaron bitkisinden; kantaron
çayı, kantaron yağı, kantaron şurubu ve kremi üretilebilmektedir. Kantaron yağı;
yara iyileştirici ve ağrı kesici etkiye sahiptir, akciğer, mide, bağırsak,
böbrek ve idrar yollarının kronik hastalıklarında kullanılmakta olup, soğuk
algınlığına, şeker hastalığına, ülsere, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına,
karaciğere, sarılığa ve safra kanalı sorunlarına karşı da etkili olduğu
bilinmektedir.
Lavanta
Akdeniz
kökenli bir bitki türüdür. Aroması, kokusu ve rahatlatıcı özellikleri ile
bilinen bir bitkidir. Stresi azaltma, uykusuzluğu giderme ve cilt sağlığına
katkı sağlama gibi faydaları bulunmaktadır. Lavanta bitkisinden; lavanta çayı,
lavanta yağı, lavanta kolonyası, lavanta sabunu ve şampuanı üretilmektedir.
Ayrıca içeriğindeki lavanta esansının zenginliğiyle parfümeri ve sağlık endüstrisinde
hammadde olarak kullanılmaktadır.
Mercan
Köşk
Mercanköşk,
kısmen soğuğa karşı hassas, tatlı çam ya da narenciye gibi kokan bir ot veya
küçük çalı türüdür. Mercanköşkün anavatanı Kıbrıs ve Türkiye'nin güneyleri
olup, Antik Yunan ve Roma'da mutluluğun sembolü olarak görülmüştür. Mercanköşk bitkisinden; mercanköşk çayı,
mercanköşk yağı, mercanköşk merhemi ve mercanköşk kolonyası gibi esanslar,
parfümler de üretilebilmektedir. Yaprakları taze veya kurutulmuş olarak
kullanılabilir. Mercanköşk; soğuk algınlığı, öksürük ve astım tedavisinde,
sindirime yardımcı olmaya, adet döngülerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Melisa
Melisa,
nane familyasındaki bir bitki türüdür. Hafif ekşimsi bir tada sahiptir. Yaprakları
ince dokulu olan otsu bir bitkidir. Melisa bitkisinden; melisa çayı, melisa
yağı, melisa sabunu, melisa şampuanı, melisa losyonu ve kolonyası gibi esanslar
da üretilebilmektedir. Melisa çayı, sakinleştirici özellikleriyle bilinmekte
olup, melisa yapraklarında bulunan doğal bileşenler, stres ve anksiyete ile
başa çıkmaya yardımcı olabilmektedir.
Papatya
Papatya bitkisinden; papatya çayı, papatya yağı, papatya sabunu ve papatya kolonyası elde edilebilmektedir. Farmakoloji alanında da kullanılmaktadır. Papatya çayı olarak tüketildiğinde; uyku sorunlarını gidermede, sakinleştirerek stres ve kaygıyı azaltmada, öksürük ve boğaz ağrısını geçirmekte fayda gösterdiği bilinmektedir.
Öksürük
Otu
Öksürüğü
önlediğinden halk arasında bu ismi almıştır. Çiçeklerini yapraklarından önce
açan nadir bitkilerden biridir. Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde
doğal koşullarda yetişir. Hemen hemen kokusuz ve acımtırak lezzettedir. Şifa
amaçlı kullanılmış bitki türleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Anadolu’da
bazı kültürlerde bitkinin sapları yemek olarak da tüketilmektedir. Çorbalarda
ve her tür salatada maydanoz yerine kullanılabilmektedir. Çay olarak da
tüketilmektedir. Çeşitli ilaçlarda kullanılmaktadır.
Rezene
Ülkemizde
hemen hemen her bölgede doğal olarak yetişir. Rezenenin yaprakları saplı ve
tüysüzdür. Daha çok kayalık ve kurak yerlerde yetişmektedir. Keskin kokulu bir
bitkidir. Keskin aroması ve anasona benzer kokusuyla yemeklere ayrı bir lezzet
katar. Hemen her türlü et yemeğini tatlandırabilme özelliği bulunmaktadır. Ayrıca
çorbalarda, omletlerde ve soslarda kullanılmaktadır. Rezene bitkisinden; rezene çayı, rezene yağı, rezene
sabunu, rezene merhemi ve şurubu üretilebilmektedir. Rezene çayının, kas
spazmlarını önlemeye ve rahatlatmaya, sindirimi iyileştirmeye, mide ekşimesi,
gaz ve mide kramplarına iyi geldiği bilinmektedir.
Adaçayı
Ülkemizde
hemen hemen her bölgede doğal koşullarda yaygın olarak yetişir. Griye çalan
yeşil renkte yapraklarının aromalı kokusuyla ünlü; mor, mavi, pembe ya da
eflatun renkli çiçekler açan çalı görünümlü bir bitkidir. Yumuşak ve tatlı bir
tada sahiptir. Kendine has aroması ve kokusuyla yemeklere de ayrı bir lezzet
katmaktadır. Hemen her türlü et yemeğinin sosunda kullanılır ve sosu
zenginleştirir. Adaçayı bitkisinden; adaçayı çayı, adaçayı yağı, adaçayı
sabunu, adaçayı şampuanı, adaçayı likörü ve tütsüsü üretilebilmektedir.
Baharatların Gizli Gücü: 20
Şifa ve Lezzet Kaynağı
Zerdeçal
Kullanıldığı
yemekler: Çorbalar,
pilavlar, tavuk ve sebze yemekleri.
Faydaları: Güçlü antioksidan, iltihap
önleyici, karaciğer dostu.
Neden
kullanmalıyız: Bağışıklığı
güçlendirir, hücre yeniler.
Ek ipucu: Bir tutam karabiberle birlikte
kullanırsan etkisi 10 kat artar.
Karabiber
Kullanıldığı
yemekler: Her tür et,
yumurta, çorba, sebze.
Faydaları: Sindirimi kolaylaştırır,
metabolizmayı hızlandırır.
Neden
kullanmalıyız: Yemeğin
besin emilimini artırır, toksinleri atar.
Kırmızı Toz
Biber / Pul Biber
Kullanıldığı
yemekler: Kebab,
çorba, kuru fasulye, makarna sosu.
Faydaları: Kan dolaşımını artırır, yağ
yakımına destek olur.
Neden
kullanmalıyız: Yemeğe
enerji ve sıcaklık katar, bağışıklığı uyarır.
Kimyon
Kullanıldığı
yemekler: Kuru
fasulye, köfte, mercimek çorbası, nohut.
Faydaları: Gaz giderici, demir açısından
zengin.
Neden
kullanmalıyız: Sindirimi
düzenler, mideyi rahatlatır.
Tarçın
Kullanıldığı
yemekler: Tatlılar,
sütlü içecekler, etli yemeklerde marinasyon.
Faydaları: Kan şekerini dengeler, zihni
canlandırır.
Neden
kullanmalıyız: Şeker
isteğini azaltır, doğal enerji verir.
Zencefil
Kullanıldığı
yemekler: Tavuk,
balık, tatlılar, çaylar.
Faydaları: Soğuk algınlığına birebir, mide
bulantısını önler.
Neden
kullanmalıyız: Bağışıklığı
güçlendirir, iltihapla savaşır.
Nane
Kullanıldığı
yemekler: Çorbalar,
dolmalar, cacık, salatalar.
Faydaları: Mideyi rahatlatır, ferahlık verir.
Neden
kullanmalıyız: Sindirim
sonrası şişkinliği alır, nefes açar.
Kekik
Kullanıldığı
yemekler: Et, tavuk,
pizza, zeytinyağlılar.
Faydaları: Mikrop öldürücü, bağışıklık
koruyucu.
Neden
kullanmalıyız: Doğal
antibiyotiktir, özellikle kış aylarında koruma sağlar.
Defne Yaprağı
Kullanıldığı
yemekler: Balık, et
suyu, çorba, pilav.
Faydaları: Sindirimi düzenler, gazı önler.
Neden
kullanmalıyız: Aromasıyla
yemeğe derinlik verir, mideyi rahatlatır.
Safran
Kullanıldığı
yemekler: Pilav,
tatlı, sütlü tarifler, risotto.
Faydaları: Antidepresan etkili, sinir
sistemini yatıştırır.
Neden
kullanmalıyız: Mutluluk
hormonu salgısını artırır, yemeklere değer katar.
Sumak
Kullanıldığı
yemekler: Salatalar,
kebap, et yemekleri.
Faydaları: C vitamini deposu, mide dostu.
Neden
kullanmalıyız: Ekşi
lezzetle yemeği dengeler, sindirimi kolaylaştırır.
Karanfil
Kullanıldığı
yemekler: Tatlı,
komposto, sıcak içecekler, et marinasyonu.
Faydaları: Diş ağrısına, ağız kokusuna iyi
gelir.
Neden
kullanmalıyız: Güçlü
antiseptik, mideyi korur.
Hardal Tohumu
Kullanıldığı
yemekler: Soslar,
marine soslar, et yemekleri.
Faydaları: Kan dolaşımını artırır, vücut
direncini yükseltir.
Neden
kullanmalıyız: Vücudu
ısıtır, toksin atımına yardımcı olur.
Kişniş
Kullanıldığı
yemekler: Et, çorba,
köri sosu, salata.
Faydaları: Sinirleri yatıştırır, toksinleri
temizler.
Neden
kullanmalıyız:
Sakinleştirici etkisiyle sinir sistemini dengeler.
Rezene
Kullanıldığı
yemekler: Çay, balık
yemekleri, sebze yemekleri.
Faydaları: Gaz giderici, mide rahatlatıcı.
Neden
kullanmalıyız: Özellikle
yemek sonrası hazımsızlığı önler.
Susam
Kullanıldığı
yemekler: Börek,
salata, tatlı, Asya yemekleri.
Faydaları: Kalsiyum kaynağı, enerji verici.
Neden
kullanmalıyız: Kemikleri
güçlendirir, tok tutar.
Anason
Kullanıldığı
yemekler: Balık,
ekmek, tatlı, çay.
Faydaları: Uykusuzluk ve mide
rahatsızlıklarına iyi gelir.
Neden
kullanmalıyız: Sinir
sistemini sakinleştirir, uyku kalitesini artırır.
Kakule
Kullanıldığı
yemekler: Kahve,
sütlü tatlılar, pilavlar.
Faydaları: Nefes açıcı, sindirim dostu.
Neden
kullanmalıyız: Hem
aromatik hem de detoks etkili bir baharattır.
Muskat (Küçük Hindistan Cevizi)
Kullanıldığı
yemekler: Beşamel
sos, patates püresi, sütlü tatlılar.
Faydaları: Sinirleri yatıştırır, uyku düzenini
destekler.
Neden
kullanmalıyız: Ruh halini
dengeler, mideyi rahatlatır.
Zahter (Dağ Kekiği)
Faydaları: Antioksidan, mikrop kırıcı, enerji verici.
Neden kullanmalıyız: Bağışıklığı destekler, yemeğe doğal güç katar.
Baharat, Lezzetin Ötesinde Bir Enerji