Pizza [ 27 Ekim 2025 ]


Pizza


Margarita Pizza

Köken: Napoli, İtalya

Malzemeler:

2 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı instant maya

3/4 su bardağı ılık su

Üzeri için: domates sosu, mozzarella peyniri, taze fesleğen

Yapılışı:

Un, tuz, şeker ve mayayı karıştır. Ortasına ılık suyu ve yağı ekle.

10 dakika yoğur, üzerini ört, 1 saat mayalanmaya bırak.

Hamuru aç, domates sosu sür, peynir ve fesleğen ekle.

230°C fırında 10-12 dakika pişir.

Püf Noktası: Fırın ne kadar sıcaksa o kadar “İtalyan”. Taş fırın etkisi için tepsiyi önceden ısıt.
Enerji Notu: Fesleğen zihni açar, stresi azaltır.


Vejetaryen Bahar Pizzası

Köken: Akdeniz stili

Malzemeler:

Pizza hamuru

Zeytinyağı

Kabak, mantar, kırmızı biber, ıspanak

Mozzarella

Kekik, karabiber

Yapılışı:

Sebzeleri ince doğra, zeytinyağıyla sotele.

Hamurun üstüne mozzarella serp, sebzeleri diz.

200°C fırında 15 dakika pişir.

Püf Noktası: Sebzeleri çok pişirme, diri kalsın  renkli görüntü etkileşim alır.
Enerji Notu: Antioksidan deposu, sindirimi rahatlatır.

Peynirli & Karidesli Pizza

Köken: Fransa’nın sahil şehirlerinden – deniz esintili

Malzemeler:

Pizza hamuru

1 diş sarımsak

1 su bardağı temizlenmiş karides

1/2 su bardağı beyaz peynir

1/2 su bardağı mozzarella

1 yemek kaşığı krema

Taze kekik

Yapılışı:

Karidesleri sarımsakla sotele.

Hamura kremayı sür, peynirleri karıştırarak ekle.

Üzerine karidesleri diz, kekiği serpiştir.

200°C fırında 12 dakika pişir.

Püf Noktası: Fırından çıkınca birkaç damla limon sık, Fransız dokunuşu verir.
Enerji Notu: Deniz ürünleri beyin için mükemmel omega-3 kaynağıdır

Dört Peynirli Gurme Pizza

Köken: Milano tarzı lüks pizza

Malzemeler:

Pizza hamuru (hazır ya da ev yapımı)

1 su bardağı mozzarella

1/2 su bardağı cheddar

1/2 su bardağı rokfor (ya da gorgonzola)

1/2 su bardağı parmesan

1 yemek kaşığı krema

Taze çekilmiş karabiber

Yapılışı:

Hamuru aç, ince bir taban oluştur.

Kremayı tabana sür, peynirleri karıştırarak üstüne serp.

220°C fırında 12 dakika pişir.

Püf Noktası: Peynirleri karıştırırken biraz karabiber ekle, aroma derinleşir.
Enerji Notu: Rokfor, serotonin üretimini destekler — mutluluk hormonu etkisi.


Meksika Usulü Baharatlı Tavuklu Pizza

Köken: Latin Amerika ilhamı

Malzemeler:

Pizza hamuru

1 su bardağı tavuk göğsü (haşlanmış ve didiklenmiş)

1/2 kırmızı biber, 1/2 yeşil biber

1/2 soğan

1 tatlı kaşığı taco baharatı

1 su bardağı kaşar peyniri

2 yemek kaşığı domates sosu

Yapılışı:

Tavukları biberlerle sotele, taco baharatı ekle.

Hamurun üzerine sos sür, tavuk karışımını yay.

Üzerine kaşar koy, 220°C’de 15 dakika pişir.

Püf Noktası: Üzerine limon kabuğu rendesi serpiştir, ferahlık kat.
Enerji Notu: Baharatlar metabolizmayı hızlandırır.