Yunan Barbeküsü (SOUVLAKI ve GYROS) [ 10 Kasım 2025 ]


Yunan Barbeküsü (SOUVLAKI ve GYROS)

Malzemeler

Dana eti, tavuk, kuzu, bazen ahtapot veya kalamar.

Marine: Zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, kekik, biberiye, yoğurt.

Yanında: Tzatziki (yoğurt-sarımsak), pita ekmeği, salata.

Hazırlık

Etler limon, sarımsak ve zeytinyağında 4–6 saat bekletilir.
Yoğurt, etin hem lezzetini hem yumuşaklığını artırır.

Pişirme Tekniği

Souvlaki: Küçük şişlerde ızgara.

Gyros: Dikey döner ızgarası üzerinde dönen büyük et parçaları.

Pişirme sırasında limonlu su fırçalanır, buharla lezzet katılır.

Püf Noktaları

Etin altına pişirme sırasında pita ekmeği konur, akan yağ aromayı emer.

Kekik taze olmalı, kurusu tadı yakar.

Limon suyu etin kurumasını önler, parlaklık verir.