Patlıcan Kebabı [ 07 Kasım 2025 ]


Patlıcan Kebabı

Özellik

Patlıcan kebabı, Doğu Anadolu’nun en tanınmış tandır yemeklerinden biridir.
Közlenmiş patlıcan ve baharatlı kıymanın ateş üzerinde dönüşerek pişmesiyle oluşan o eşsiz aroma, yemeği adeta efsane yapar.
Urfa usulü olan versiyonu biraz daha sade; Gaziantep versiyonu ise daha baharatlı ve salçalıdır.
Görsel olarak da halkalı dizilişiyle sofrada göz kamaştırır.

Popülerlik

Türkiye’nin her bölgesinde tanınan ama Urfa ve Gaziantep mutfağıyla özdeşleşen bir kebaptır.
Restoranlarda genellikle açık ateşte pişirilir, “şişte patlıcan kebabı” veya “tepsi kebabı” olarak sunulur.
Geleneksel lezzeti korurken görsel estetiğiyle sosyal medya paylaşımlarında da çok sevilir.

Malzemeler

3–4 adet orta boy patlıcan

500 g dana veya kuzu kıyma (orta yağlı)

1 adet kuru soğan (rendelenmiş)

2 diş sarımsak (ezilmiş)

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 tatlı kaşığı isot (isteğe bağlı, Urfa usulü için)

1 yemek kaşığı zeytinyağı


Üzeri için:

2 domates (bütün halde)

3–4 yeşil biber

1 yemek kaşığı tereyağı

 Hazırlık

Patlıcanları alacalı soy, 2–3 cm kalınlığında doğra, tuzlu suda 15 dakika beklet.

Kıymayı soğan, sarımsak, tuz ve baharatlarla yoğur, ceviz büyüklüğünde parçalar kopar.

Şişe sırayla patlıcan ve kıymayı geçir (bir dilim patlıcan, bir köfte şeklinde).

Fırın tepsisine diz, aralarına bütün domates ve biberleri yerleştir.

Üzerine eritilmiş tereyağı gezdir, 200°C fırında 30–35 dakika pişir.

Fırından çıkarınca sıcak servis et.