Özellik
Osmanlı saray mutfağından gelen en zarif ve sıra dışı yemeklerden biridir. Et, bal, meyve ve bademin birleşimiyle hem tatlı hem tuzlu bir uyum yakalar. Şık sunumuyla “elit Türk mutfağı” kategorisinin gözdesidir.
Popülerlik
Günümüzde “fine dining” restoranlarda yeniden yorumlanıyor. Osmanlı davetlerinde kraliyet yemeği olarak sunulan Mutancana, tarihî kökeniyle gurme sofraların favorisi haline geldi.
Malzemeler
500 g kuşbaşı kuzu eti
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
10 adet kuru kayısı
8 adet kuru erik
1 avuç soyulmuş badem
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tarçın
1 tutam karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 bardak sıcak su
Hazırlık
Kuzu etini tencereye al, tereyağı ve zeytinyağında mühürle.
Etler renk alınca sıcak suyu ekle, kapağı kapat ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişir.
Ayrı tavada bademleri altın renginde kavur.
Et yumuşayınca kuru meyveleri, balı ve bademleri ekle.
Tarçın, karabiber ve tuzu ilave et.
10–15 dakika daha kısık ateşte pişir; sos koyulaşınca ocaktan al.