Levrek Dolması [ 26 Kasım 2025 ]


Levrek Dolması

Özellik

Osmanlı saray mutfağında deniz ürünleri özel günlerin baş tacıydı.
Levrek Dolması, hem gösterişli görünümü hem de hafifliğiyle “elit balık yemekleri” arasında en zarif olanıdır.
İçi badem, kuş üzümü ve pirinçle doldurulup fırında pişirilir — aroması ve sunumu başlı başına bir sanat eseri gibidir.

Popülerlik

Günümüzde Boğaz hattındaki lüks restoranlarda hâlâ özel menülerde yer alır.
“Osmanlı esintili deniz tabağı” konseptlerinde en çok tercih edilen balık yemeğidir.

 

Malzemeler

1 büyük boy levrek (temizlenmiş, kılçıksız ve bütün halde)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 küçük kuru soğan (ince doğranmış)

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 su bardağı pirinç (önceden yıkanmış)

1 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tarçın

1 tutam yenibahar

Tuz & karabiber

1 tatlı kaşığı tereyağı

Üzeri için: limon dilimleri, taze defne yaprağı

 

Hazırlık

Tavada zeytinyağını ısıt, soğanı ve fıstıkları altın rengini alana kadar kavur.

Pirinci ekle, 2-3 dakika karıştır. Ardından kuş üzümü, tarçın, yenibahar, tuz ve sıcak suyu ekle.

Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişir, 10 dakika dinlendir.

Balığın iç kısmına az tuz ve karabiber serpiştir, hazırladığın iç pilavla doldur.

Balığı mutfak ipiyle hafifçe sar veya kürdanla sabitle.

Fırın tepsisine yerleştir, üstüne tereyağı parçaları, defne yaprağı ve limon dilimleri koy.

180°C fırında 25–30 dakika pişir.