Karalahana Sarması [ 07 Ekim 2025 ]


Karalahana Sarması

Özellik

Karalahana sarması, Karadeniz’in dağlarından gelen bereketin sembolüdür.
Lifli yaprakları, baharatlı iç harcı ve tereyağlı sosuyla hem doyurucu hem de aromatik bir lezzet sunar.
Modern yorumlarda küçük porsiyonlar hâlinde hazırlanarak “gurme meze” olarak da servis edilir.

 Popülerlik

Rize, Giresun ve Trabzon sofralarının olmazsa olmazıdır.
Eskiden kış hazırlıklarının baş tacı olan bu yemek, bugün lüks restoranlarda “regional gourmet” etiketiyle yeniden hayat bulmuştur.
Tabağa yeşil, kırmızı ve krem tonlarında estetik dokunuşlarla sunulduğunda çok etkileyici görünür.

 

Malzemeler

15–20 adet karalahana yaprağı

1,5 su bardağı pirinç

1 orta boy kuru soğan (ince doğranmış)

200 g kıyma (isteğe bağlı, etli versiyon için)

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 tutam nane

1 tatlı kaşığı tuz

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1,5 su bardağı sıcak su

 

Hazırlık

Karalahana yapraklarını kaynar tuzlu suda 2–3 dakika haşla, ardından soğuk suya alarak rengini koru.

Tavada zeytinyağını ısıt, soğanı kavur.

Kıyma, salçalar, baharatlar ve pirinci ekle, 5–6 dakika sotele.

Sıcak suyu ekle, suyunu biraz çektirip iç harcı ılımaya bırak.

Lahana yapraklarını düz bir zemine ser, iç harçtan bir kaşık koy, dikkatlice sar.

Tencereye sıkı şekilde diz, üzerine tereyağı parçaları koy.

1 bardak sıcak su ekle, kapağı kapat, kısık ateşte 30–35 dakika pişir.