Hamsili Pilav [ 19 Kasım 2025 ]


Hamsili Pilav

Özellik

Karadeniz mutfağının en simgesel ve gösterişli yemeklerinden biridir.
İnce işlenmiş hamsilerle kaplanan pirinç pilavı, hem denizden gelen tuzlu lezzeti hem de baharatlı iç dokusuyla kusursuz bir denge oluşturur.
Şık bir fırın tabağında, altın rengiyle sofrada taç gibi parlar.

Popülerlik

Trabzon, Rize ve Sinop bölgesinde “bayram yemeği” olarak kabul edilir.
Artık modern restoranlarda da “Karadeniz’in kraliçesi” olarak yeniden yorumlanıyor.
Görselliği sayesinde sosyal medyada en çok paylaşılan Karadeniz tabaklarından biridir.

 

Malzemeler

500 g taze hamsi (kılçıkları ayıklanmış, temizlenmiş)

1,5 su bardağı pirinç

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 orta boy soğan (ince doğranmış)

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

1 tutam tuz

1,5 su bardağı sıcak su

1 tatlı kaşığı mısır unu

 

 Hazırlık

Hamsileri yıka, tuzla hafifçe ov, süzülmeye bırak.

Tavada tereyağı ve zeytinyağını erit, soğanı kavur.

Fıstıkları ekle, hafifçe kızarınca pirinci ilave et.

Kuş üzümü, baharatlar ve tuzu ekle, karıştır.

Sıcak suyu ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişir.

Fırın kabını tereyağıyla yağla, tabanına hamsileri kuyrukları dışa bakacak şekilde diz.

Ortasına pilavı doldur, üstünü tekrar hamsilerle kapat.

Üzerine biraz mısır unu serpiştir, 180°C fırında 25 dakika pişir.