Etli Nohut [ 15 Ekim 2025 ]


Etli Nohut

Özellik

Etli nohut, Anadolu mutfağının en sade ama en karakterli yemeklerinden biridir.
Tane tane nohut, kemikli etin derin aromasıyla birleşir; içine biraz sabır, biraz emek ve bolca Anadolu ruhu katılır.
Kış günlerinde evleri mis gibi kokutan, yazınsa pilavın yanına serin ayranla taçlanan bu yemek, “halkın lüksü” olarak anılır.

Popülerlik

Türkiye’nin her yöresinde yapılır, ama her bölge kendi dokunuşunu ekler:

Kayseri: bol etli, karabiberli

Sivas: az salçalı, sulu

Gaziantep: tereyağlı, domates salçalı
Bugün şef restoranlarında “Rustik Anadolu Tabağı” olarak servis edilir — yanına tereyağlı pilav ve turşuyla nostaljik bir şıklık sunar.

 Malzemeler

300 g dana kuşbaşı (ya da kemikli et)

1,5 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet kuru soğan (ince doğranmış)

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

Tuz

5 su bardağı sıcak su

 Hazırlık

Nohutları bir gece önceden ılık suda beklet, ertesi gün süz.

Eti tencerede tereyağı ve zeytinyağında kavur; rengi dönünce soğanı ekle.

Salçaları ekle, birkaç dakika kokusu çıkana kadar kavur.

Nohutları ve baharatları ekle, karıştır.

Sıcak suyu ilave et, kısık ateşte 1,5–2 saat pişir (düdüklü tencere kullanıyorsan 30 dakika yeter).

Nohutlar yumuşayınca tuzunu ayarla, 5 dakika daha kaynat.