Biberli Ekmek (Katıklı Ekmek) [ 03 Ekim 2025 ]


Biberli Ekmek (Katıklı Ekmek)

Özellik

Biberli ekmek, Hatay’ın taş fırın kültürünün kalbidir.
İnce hamurun üzerine biber salçası, çökelek, zeytinyağı, susam ve baharatla hazırlanan karışım sürülür, sonra fırında nar gibi kızartılır.
Dışı kıtır, içi yumuşak; kokusu ise baş döndürücüdür.
Hem kahvaltıda hem çay saatinde hem de iftarda sofraların yıldızıdır.


Popülerlik

Antakya, Samandağ ve Kırıkhan fırınlarında sabahın erken saatlerinde yapılır.
Ev hanımları karışımı evde hazırlar, fırına götürüp “pişirttiği” bu gelenek bugün hâlâ sürüyor.
UNESCO Hatay Gastronomi Listesi’nde yer alan en tanınmış hamur işlerinden biridir.

Malzemeler

Hamuru için:

3 su bardağı un

1 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri (katık) için:

3 yemek kaşığı biber salçası (tercihen acı Hatay salçası)

2 yemek kaşığı domates salçası

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı çökelek (veya beyaz peynir)

1 tatlı kaşığı susam

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)

 Hazırlık

Hamuru yoğur: unu, tuzu, şekeri ve mayayı karıştır, yavaş yavaş ılık su ekle.

Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde et, üzerini örtüp 45 dakika dinlendir.

Ayrı bir kapta tüm “katık” malzemelerini karıştır; yoğun kıvamlı bir karışım elde et.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar al, elinle veya merdane ile ince aç.

Üzerine biberli karışımı kaşıkla yay.

Önceden ısıtılmış 200°C fırında 10–12 dakika pişir (kenarları kızarınca tamam).